Україна розчарована через відмову Лондона визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом

bc646b3f05b757599ecd8a4a70048e6f4509b9a0

Голодомор відбувся до схвалення Конвенції ООН щодо геноциду 1948 року, що визначила геноцид як концепцію міжнародного права, а міжнародне право не можна застосовувати ретроспективно, інформує tyzhden.ua.

Українське посольство у Лондоні висловило жаль через відмову уряду Великої Британії визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом. Про це пише Голос Америки. При цьому українське дипломатичне представництво схвалює позицію британського уряду стосовно того, що не визнання Голодомору геноцидом жодним чином не применшує тяжкості злочину і відповідальності тогочасного радянського керівництва за смерть мільйонів українців.

Приводом для заяви української сторони стала офіційна відповідь британського уряду на нові заклики визнати геноцид українців, які пролунали під час спеціального парламентського слухання 7 листопада у Вестмінстері.

Група парламентарів фактично одностайно підтримала заклик ініціатора слухань, депутата від урядової Консервативної партії Полін Латам, про визнання Голодомору геноцидом.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Разъяренный Зеленский запретом «Сватов» из-за ватника Добронравова записал новое обращение, где послал всех кто против в «жо*у» (ВИДЕО)

Але у відповіді британського Міністерства закордонних справ сказано, що уряд вирішив не змінювати свою позицію, згідно з якою термін «геноцид» у Лондоні офіційно використовують лише до злочинів у Сребрениці, Руанді, а також стосовно Голокосту.

“Голодомор відбувся до схвалення Конвенції ООН щодо геноциду 1948 року, що визначила геноцид як концепцію міжнародного права, а міжнародне право не можна застосовувати ретроспективно”, — сказано в урядовому роз’ясненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Теракт в Египте: количество погибших увеличилось до 235, в стране объявлен трехдневный траур

Британські урядовці підкреслюють, що Голокост, хоч і відбувся до 1948 року, має винятковий статус, бо був підставою для юридичного визначення геноциду конвенцією.

На парламентських слуханнях 7 листопада у Лондоні представник британського Міністерства закордонних справ Алістер Бурт сказав, що уряд використовував би щодо Голодомору термін «геноцид», якби таке визначення застосував будь-який британський суд.

Проте урядовці також кажуть, що наразі не бачать можливостей чи підстав ініціювання подібного судового процесу щодо подій в Україні у 30-х роках.

Українська сторона вважає, що Лондон у випадку Голодомору міг би піти на політичний крок, визнавши той злочин геноцидом, або Британія могла б ініціювати судове дізнання у справі Голодомору, щоб кваліфікувати його як геноцид щодо українців.

Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко, яка була присутня на парламентських слуханнях у Лондоні 7 листопада, сказала про домовленість з британськими депутатами “продовжувати співпрацю у питанні привернення суспільної уваги до цієї трагедії, а також звернутися до уряду із закликом включити питання Голодомору до шкільної програми”.