Lipsa de energie se profilează

Planurile de producție ale celor mai mari producători auto din lume pentru vehicule cu emisii zero cu motoare electrice sau pe hidrogen vor fi departe de a atinge obiectivul de a limita încălzirea globală la +1,5 grade Celsius, a avertizat organizația neguvernamentală InfluenceMap, citată de France Press.

O organizație specializată în relația dintre mediul economic și financiar și criza climatică a comparat datele IHS Markit (S&P Global) privind producția globală de automobile și studiul 2021 al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) privind scenariile pentru atingerea neutralității carbonului până în 2050 și obținerea celui mai mare nivel. obiectivul ambițios al Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Având în vedere că transportul rutier reprezintă aproape 20% din emisiile de dioxid de carbon, IEA estimează că vehiculele private cu emisii zero (ZEV) ar trebui să reprezinte 57,5% din vânzările totale în 2030 și 20% din totalul flotelor în 2030 pentru a atinge acest obiectiv. an. apoi 86% în 2050.

În 2021, vehiculele electrice au reprezentat 5,9% din vânzări, iar hibridele 2,4%, potrivit studiului.

Cu toate acestea, conform planurilor de producție (din martie 2022) analizate de InfluenceMap, 68% dintre vehiculele produse în 2029 vor avea în continuare motoare cu ardere internă, inclusiv hibrizi, față de 32% mașini electrice și 0,1 la sută de hidrogen.

Dintre cei 12 producători auto mondiali chestionați (nici unul din China), obiectivul este atins doar pentru Tesla, care produce doar vehicule electrice, și pentru Mercedes-Benz, care își propune să aibă 56% din vehiculele sale cu emisii zero până în 2029.

Ei sunt urmați de alte mari grupuri germane, BMW cu 45 la sută și Vokswagen cu 43 la sută, cu japonezii în partea de jos: Nissan cu 22 la sută, Honda cu 18 la sută — dar fără ultimele anunțuri ale grupului de mașini cu zero emisii. subliniază autorii sondajului — și Toyota cu 14 la sută.

Celelalte companii auto din sondaj au fost Stellantis cu 40%, Ford cu 36%, Renault cu 31%, General Motors cu 28% și Hyundai cu 27%.

Excluzând piața chineză, studiul arată că ponderea producției de vehicule electrice este de așteptat să crească de la 12% în 2021 la 40% în 2029.

În ceea ce privește diferitele segmente de piață, InfluenceMap evidențiază faptul că interesul puternic pentru vehiculele utilitare sport, care sunt mai grele și mai eficiente din punct de vedere energetic și care se estimează că vor reprezenta 47%, va compensa o mare parte din reducerea emisiilor obținute prin vehiculele electrice.