Займи без довідок і кредитний скоринг — 9 важливих пунктів оцінки платоспроможності клієнта

Займи без довідок і кредитний скоринг - 9 важливих пунктів оцінки платоспроможності клієнта

Кредитний скоринг — це математична модель, що дозволяє розраховувати платоспроможність позичальника. Вона складається з таких факторів, як офіційне працевлаштування, оклад, стаж, додатковий дохід — але великою мірою також залежить від платіжної дисципліни. Якщо отримання довідки про дохід може для когось не складати труднощів, з кредитною історією буде складніше: переписати її неможливо, і дані запитуються відразу в декількох бюро.

9 важливих показників платоспроможності

У кожного клієнта, хоча б один раз брав швидкий кредит без довідки про доходи, є кредитна історія, в якій зібрані всі відомості, що стосуються погашення боргу перед фінансовою організацією. Фактори, перераховані нижче, впливають на оцінки кредитної репутації:

* відсутність поточних заборгованостей;

* кількість всіх діючих на момент оформлення договору позик;

* загальна сума кредитів;

* жодного разу не прострочені позики;

* технічні заборгованості;

* їх систематичність;

* сума простроченої заборгованості;

* тривалість проблемного боргового періоду;

* передача справи колекторам.

Таким чином, кредитний рейтинг, що складається з 9 перерахованих вище факторів, містить всю необхідну інформацію про клієнта, прийнятим їх зобов’язаннях і тому, наскільки акуратно він виплачує борги.

Навіть якщо все на перший погляд непогано, немає поточних прострочень, з колекторами позичальник ще не спілкувався, можуть бути нюанси у вигляді занадто великої кількості кредитних зобов’язань, серйозної суми боргу і загального кредитного навантаження, особливо якщо воно не збігається з задекларованим доходом. Вважається, що сукупні виплати по кредиту не повинні перевищувати половини зарплати.

Ще один «підводний камінь»: хоча цей пункт не входить в 9 основних параметрів, за якими розраховується загальний скоринговий бал, на нього звертають увагу банки — кількість запитів і відмов. Якщо користувач за останній час дуже часто звертався до фінансових організацій, отримуючи відмови в кредитуванні, цей пункт також негативно відбивається на кредитній історії.

Необхідно уточнити, що перераховані вище моменти впливають на рішення банків в тих випадках, якщо клієнт ще не був визнаний за законом боржником, над ним не відбувся суд, не відбувся процес банкрутства. Тому що після цих фактів взяти кредит без передоплати в звичайному банку буде практично неможливо (кредитувати колишнього банкрута погоджуються переважно нові українські МФО, і то можливі винятки: мікрофінансові організації іноді також дають відмову відповідно до кредитної політики).

Джерело: портал КредитФАК