Освітній скандал. Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії — Клімкін

klimkin_6c430

За словами глави МЗС, положення і документи готуватимуться в тісному контакті з самими національними громадами.
Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії щодо реалізації закону про освіту, а положення і документи готуватимуться в тісному контакті з національними громадами. Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін, інформує tyzhden.ua.

За його словами, Венеційська комісія констатувала, що український закон, будучи рамковим, залишає достатній простір для повноцінного вивчення учнями з національних меншин рідної мови. Конкретні ж положення й деталі мають бути закріплені в окремому Плані реалізації закону «Про освіту», а потім, якщо необхідно, то і в Законі «Про загальну середню освіту», який саме зараз розробляється.

«Як і рекомендує комісія, ці положення і документи готуватимуться в тісному контакті з самими національними громадами» — зазначив Клімкін.

Він також наголосив, що для української сторони все ж надзвичайно важливо, що «Венеціанка» назвала посилення позицій державної української мови в освіті та обов’язковість її вивчення всіма громадянами країни не тільки законними, але й похвальними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Количество вакансий службы занятости достигло 1 миллиона

Зазначимо, 28 вересня в Україні набув чинності закон «Про освіту», який, серед іншого, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.

Додамо, міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно знати українцям на “євробляхах” — можливі ризики

Згодом Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС через підписання президентом України Петром Порошенком закону «Про освіту», а також попередила Україну про можливі санкції в разі невідкликання закону про освіту.