«Путч по-донбаськи»: конфлікт у лавах сепаратистів у Луганську і його наслідки

41477140_303 (1)

Напруження між лідерами проросійських сепаратистів у Луганську може призвести до жертв серед мирного населення та військової ескалації на лінії зіткнення на Донбасі, попереджають експерти.

Перші повідомлення про ймовірний «путч» у контрольованому проросійськими сепаратистами Луганську почали з’являтися опівдні вівторка, 21 листопада, інформує dw.com.

Тоді в мережі з’явилося відео, на якому було видно, як озброєні люди у військовій формі заблокували будівлю так званого «міністерства внутрішніх справ ЛНР». Вони не лише мали на озброєнні бронетранспортер, але й були без розпізнавальних знаків. І хоча із самого початку зрозуміти походження загону не було жодної можливості, вже до кінця дня на вулицях міста були озброєні представники усіх силових підрозділів, що знаходилися на той момент у Луганську, розповідає DW Андрій Діхтяренко, колишній луганчанин і журналіст проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». За його словами, це була ланцюгова реакція — поява «зелених чоловічків» змусила усіх силовиків підготуватися до можливого нападу на контрольовані ними об’єкти. Рух містом було обмежено, телебачння та зв’язок не працювали, або працювали з перебоями — розповідає Діхтяренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Плотницкий таки не сбежал, он с женой спрятался в подвале захваченной «генпрокуратуры»

Корнет проти Плотницького

До майже відкритого силового загострення у Луганську призвів конфлікт між ватажками місцевих проросійських сепаратистів — «глави ЛНР» Ігоря Плотницького та «міністра внутрішніх справ ЛНР» Ігоря Корнета. І без цього неприязні стосунки між ними загострилися після того, як Плотницький відсторонив Корнета від посади 20 листопада. Той, натомість, забарикадувався у будівлі власного міністерства. За даними російського видання «Новая газета», саме тоді в Луганськ прибули перші вантажівки так званої «Республіканської державної служби охорони» із сусіднього сепаратистського утворення «ДНР». А вже наступного ранку біля будівлі, в якій засів Корнет, можна було спостерігати «зелених чоловічків».

21 листопада Корнет виступив із заявою, в якій він спростовував свою відставку, стверджував, що низка функціонерів «ЛНР», близьких до Плотницького, є причетними до діяльності українських спецслужб, а сам Полотницький інсценував «державний переворот» у 2016 році, аби позбутися своїх конкурентів. Сам лідер луганських сепаратистів відкинув закиди Корнета та назвав ситуацію у луганську «контрольованою» .

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Даже эксперты шокированы ростом курса доллара

Щоправда, вже ввечері того ж дня почали з’являтися повідомлення про те, що Плотницький остаточно втратив контроль над ситуацією, залишив Луганськ і втік до Росії. Про це спочатку повідомив у своєму каналі на мобільному сервісі Telegram один із проросійських сепаратистів Олександр Жучковський, а пізніше — речник українського МВС Андрій Шевченко.

Але вже вранці 22 листопада на підконтрольному сепаратистам телеканалі «ГТРК ЛНР» з’явилося відео, в якому стверджується, що Плотницький залишається в Луганську та навіть провів «робочу зустріч із виконувачами обов’язків міністрів МНС та МВС».