ЗМІ опублікували текст законопроекту про деокупацію Донбасу

92213

У проекті закону вперше прописано, що РФ здійснює збройну агресію та окупувала території України.
У середу, 12 липня, в українських ЗМІ оприлюднили текст нібито законопроекту «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України».

Зокрема, Громадське ТБ та РБК-Україна повідомили, що у підготовленому РНБО законопроекті щодо деокупації Донбасу вперше прописано, що Російська Федерація здійснює збройну агресію та окупувала території України. А це означає, що Україна здійснила спробу закріпити збройну агресію Росії проти нашої держави та окупацію територій на законодавчому рівні, повідомляє tyzhden.ua. «Російська Федерація здійснює збройну агресію проти України та тимчасову окупацію частин її території за допомогою Збройних сил Російської Федерації», — йдеться в тексті законопроекту.
Згідно зі статтею 1, в Донецькій і Луганській областях тимчасово окупованою визнається сухопутна територія, в межах якої формування збройних сил РФ і незаконні формування, створені за участю РФ і керовані нею, а також окупаційна адміністрація РФ встановили і реалізують свою владу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кто виноват в войне на Донбассе: неожиданные ответы украинцев

Стаття 2 декларує незаконність будь-яких органів і посадових осіб, не передбачених Конституцією і законами України, та створених, призначених або обраних незаконним способом. Будь акт, рішення або документ визнаються недійсними.

У наступних статтях 3 і 4 йдеться про державну політику щодо тимчасово окупованих територій, де її метою встановлюється відновлення державного суверенітету України на цих територіях, їх звільнення та відновлення в їх межах конституційного ладу, а також захист прав і свобод громадян України, постраждалих від російської агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мать задержанного россиянина Агеева обратилась к Президенту Украины [ВИДЕО]

Стаття 5 і 6 описують методи забезпечення держсуверенітету України та захисту прав і свобод громадян, стаття 7 зазначає, що при здійсненні політико-дипломатичних заходів по відновленню територіальної цілісності України забезпечується пріоритетність виконання положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, а також Мінського меморандуму від 19 вересня того ж року і «комплексу заходів» від 12 лютого 2015 року.